Традиционен коледен пудинг

Продукти:
115г меко масло
225г кафява захар “Мусковадо”
50г брашно
1ч.л. микс подправка за меденки (карамфил, канела, кардамом…)
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. канела
2 яйца
115г галета
175г светли стафиди
175г тъмни стафиди
115г сушени боровинки
25г захаросани цитрусови корички
25г счукани бадеми
1 малка кисела ябълка, едро настъргана
настъргана кора от 1 портокал
сокът от 1 портокал, към който е добавен ром, така че общото количество течност да е 150мл

Приготвяне:
От това количество продукти се получава 1,2-1,5л пудинг. Затова първо трябва да се избере подходящ съд (купа), в който да се приготви, и да се има предвид, че “готвенето” е на пара или водна баня, т.е. съдът трябва и да е термоустойчив.
Дъното на избрания съд се застила с намазана с масло хартия за печене. Страните на съда също се намазват с масло.

Маслото и захарта за пудинга се разбиват на пухкава смес. Добавят се брашното, подправките и яйцето. Разбива се отново и постепенно се прибавят и останалите продукти: галетата, двата вида стафиди, боровинките, цитрусовите кори, бадемите, ябълката, портокаловата кора, сокът от портокал и ромът. Разбърква се внимателно с дървена лъжица. Сместа се изсипва в намасления съд и се заравнява. Сместа се покрива с намаслена хартия за печене (изрява се диск, за по-лесно).

Върху съдът се поставя още едно парче хартия за печене, като се затяга с връв. Отгоре се поставя и алуминиево фолио, което се стяга по краищата. За да може да се вади лесно от тенджерата, съдът може да се обхване с връв на кръст (малко сложно го обяснявам, но се надявам да се разбере от снимките).

Така опакованият пудинг се “готви” на парна баня в продължение на 6 часа- поставя се върху “кошничката” за готвене на пара , водата трябва да се наблюдава, и когато намалее, да се долива още вряла вода.
Ако не разполагате с такава посуда, съдът  може да се сложи в широка тенджера пълна с вряла вода до средата на пудинга и да се готви на водна баня, също 6 часа.
След като е готов, пудингът се оставя да изстине. (Аз махам фолиото и най-горния слой хартия за печене и попивам водата, която е възможно да се е събрала.). Ако ще се поднася по-късно (пудингът може да се приготви до месец преди Коледа/консумация), се обръща, съдът се почиства и дисковете хартия за печене се заменят с нови. Препоръчва се преди поднасяне пудингът да се затопли за 2 часа отново на парна или водна баня.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *