Сиропирани портокали с гранита

Продукти:

За гранитата:

2 лимона

2 портокала

225г захар

За сиропираните портокали:

3 портокала

25г захар

1/2 ч.л. канела

семената от 1 шушулка кардамон

1с.л. бренди

25г филирани бадеми

Приготвяне:

Първо се приготвя гранитата. Понеже замразяването ѝ отнема доста време, е добре да бъде приготвена в деня преди сервиране на десерта.

Голяма пластмасова купа се поставя във фризера. Кората на лимоните и портокалите за гранитата се обелва и се поставя в тенджера заедно със захарта и 300мл вода. Сместа се кипва и се оставя да ври на тих огън 5 минути. Цитрусовата кора се отстранява и сиропът се оставя да се охлади. Сокът от лимоните и портокалите за гранитата се изстисква и се добавя към захарния сироп. Сместа се прецежда и се прехвърля в охладената във фризера купа. Покрива се с фолио и се поставя във фризера. Когато започне да замръзва по краищата и малко в средата, се разбърква добре с вилица. Гранитата се връща във фризера, като процедурата с раздробяване с вилица се повтаря още два пъти. По този начин се избягва образуването на големи ледени буци в гранитата.

За сиропираните портокали:

Два от портокалите се нарязват на сегменти, като внимателно се отделят и ципите им.

Сокът от третия портокал се изцежда и се слага в тенджерка заедно със захарта, канелата и кардамона. Сместа се загрява, докато захарта се разтвори. Зрънцата от кардамона се отстраняват и към сиропа се прибавя брендито. В получения сироп се поставят обелените портокалови сегменти. Оставят се в хладилник да се охладят.

Сиропираните портокали се разпределят в 4 купички, гарнират се с 2 топки гранита и се поръсват с филираните бадеми.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *