Артишок с ароматно масло

DSC_0371Напоследък забелязвам, че във все повече магазини може да се открие пресен артишок. През ръцете ми бяха минавали рецепти с него, но ги отминавах, защото никога не го бях срещала на българския пазар. Но онзи ден му дойде реда, след като го видях в поредния магазин. Грабнах два и се разрових из книгите за рецепта. Ако се поднася цял, а не само сърцевината му, май няма много алтернативи за приготвяне. Аз го направих по този начин, който съвпадна и с детските спомени на моя мъж, който като малък е ял често артишок, приготвян от французи.

Продукти:

2 големи артишока

4 резена лимон

За маслото:

45г масло

1 счукана скилидка чесън

1с.л. нарязана мащерка

Приготвяне:

Дръжката на артишока се изрязва заедно с първия 1см от самия плод. Отстраняват се и наранените външни листа, ако има такива. В някои от рецептите пише, че и горния 1см от листата на артишока се изрязват. Опитах се с нож, но не стана: за това трябва здрава кухненска ножица, каквато за жалост нямам.

На дъното, където е рязан артишока се поставят по 2 резенчета лимон, които се връзват здраво за артишока с готварски конец.

Така приготвените артишоци се слагат в подсолена вода, кипват се и се оставят да врат под капак 40 минути. След като са готови, лимонът се отстранява, артишоците се поставят в чиния и се обръщат за 1 минута, за да се отцедят.

А докато се варят, се приготвя соса. Маслото се разтопява на слаб огън. Добавя се чесънът и се пържи в продължение на 30 секунди. След това се отстранява от огъня, смесва се със ситно нарязаната мащерка и се сипва в купичка за сервиране.

Артишокът се яде, като се отделят едно по едно листата му, долната им месеста част се топва в соса и се изсмуква. Сърцевината е мека и се изяжда цялата.

Разбира се ароматното масло може да се замени с друг сос- холандез или нещо още по-леко, като според мен, задължително в него трябва да има малко счукан чесън- много му отива 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *