Зеленчуков терин със сирене

   Този терин е лесно и ефектно предястие, с което може да впечатлите сътрапезниците си. Трябва да се охлади добре и да се извади от хладилника непосредствено преди сервиране, тъй като бързо омеква и пуска вода. За да е още по-впечатляващо, може да го приготвите в кръгла купа, така че да добие формата на шарлота. Но лично аз предпочитам да има вид на терин- доста по-лесно се реже и сервира.

Продукти:

3 прави и тънки краставици

500г натрошено сирене

200г заквасена сметана

50г маслини “Каламата” без костилки

2 зелени чушки

50г сушени домати (в олио)

50г печени орехи

1 връзка копър

1ч.л. риган

1 скилидка чесън

Приготвяне:

Краставиците се обелват и с помощта на белачката се нарязват на тънки ивици. Добре е да са прави, за да е по-лесно рязането им, както и тънки- за да нямат голяма сърцевина, която да пуска вода. Нарязаните краставици се поставят върху решетка, за да си пуснат водата. През това време се приготвя пълнежът.

Чушките, сушените домати, маслините и копърът се нарязват на ситно. Чесънът се смачква, орехите се счукват. Всичко това се добавя към сиренето и заквасената сметана. Подправя се с ригана, а ако е необходимо и със сол. Разбърква се добре.

Водата, която краставиците са пуснали, се попива с домакинска хартия от двете страни. Краставиците се нареждат в кексова форма, така че около 3-4см от крайчетата им да излизат от формата. Заделят се 3-4 ленти, с които ще се покрие дъното на терина. Пълнежът за терина се слага върху краставиците и се заглажда. Покрива се със стърчащите краища и със заделените ленти.

Готовият терин се оставя да стегне в хладилник за поне 4 часа. Изважда се непосредствено преди сервиране.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *