Чийзкейк с бял шоколад и летни плодове

Точно сега пазарът изобилства от боровинки, малини и любимите ми ароматни августовски ягоди: все дребни красавици, с които мога да замезвам по цял ден, но и които мога да “опороча” с бял шоколад, крем сирене и сметана… Така се получи този чийзкейк: приготвя се много бързо и лесно, а летните плодове го правят особено красив и апетитен. Имайте предвид, че ще ви трябва една нощ за охлаждане, за да стегне достатъчно и да може да се реже. Може да го приготвите и в стъклени чаши: така сервирането му ще е по-лесно.

Продукти:

300г бял шоколад

600г крем сирене (от типа на “Филаделфия”)

300мл животинска сметана за разбиване

50г захар

170г малини

5с.л. малинов конфитюр

85г чаени бисквити

200г ягоди

няколко боровинки за украса

Приготвяне:

Шоколадът се нарязва и се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива с миксер, заедно със захарта. Добавя се крем сиренето и внимателно се разбърква на ръка. Слага се и разтопеният шоколад и отново се разбърква. Правоъгълна форма за кекс се застила със свежо фолио. Половината от сместа се изсипва във формата. 50г от малините и 2с.л от конфитюра се разбъркват и се разстилат внимателно върху крема и отгоре се излива и останалия крем. Заглажда се и се покрива с чаените бисквити. Леко се притискат, чийзкейкът се покрива с фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ. Тук е моментът да споделя, че дори след охлаждането си, чийзкейкът остава с доста кремообразна текстура. Може да се реже, но доста бързо омеква и е претенциозен за сервиране в този вид. Затова би могъл да се разпредели и в стъклени чаши, като най-долу се нареждат бисквитите, след това ред крем, малини, втори ред крем и плодове за украса най-отгоре.

6-7 ягоди се заделят за украса. Останалите се затоплят в тиган заедно със заделения конфитюр, докато омекнат. Пасират се до получаване на гладък сос.

Непосредствено преди сервиране чийзкейкът се обръща върху поднос. Отгоре се нареждат заделените ягоди, малини и боровинки. Залива се с част от соса, а останалият се поднася отделно към всяка порция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *