Архив Еклери и профитроли

Крокембуш

Крокембуш (croque-en-bouche) е френски празничен десерт, който се сервира най-често на сватби и кръщенета. На мен лично ми наподобява коледна елха, и затова бих го направила повторно по коледните празници. Изглежда голям и труден десерт, но за мен единствената трудност е правенето на карамелената мрежа. Да си призная, въобще не очаквах профитролите да залепват с карамел по намазания с олио конус, но бях приятно изненадана. Важно е залепянето на профитролите и карамелената мрежа да се направят непосредствено преди сервиране, понеже мрежата започва да се разтопява след около час-два, а профитролите започват да се разлепят след третия час. Аз ги сервирах по обяд, затова разпределих подготовката им така: вечерта преди сервиране приготвих профитролите и крема. На следващия ден, два часа преди сервиране започнах да ги пълня, да ги лепя и да правя мрежата.
За жалост количеството продукти от тази рецепта не ми стигна с малко да облепя целия конус (моят е с височина 45см и диаметър на основата- 20см), затова за конус с такъв размер е добре да се приготви доза и половина от рецептата.

Виж повече

Еклери Paris Brest с бял шоколад и портокалови корички

През 1910г френският сладкар Луи Дюран по поръчение на Пиер Жифар- основател на велосипедния маратон Париж- Брест, създава този десерт в чест на маратона. Десертът представлява еклер в кръгла форма- символизиращ велосипедно колело, с пълнеж от пралинов крем. Но най-общо казано. Макар десертът да е популярен из цяла Франция, оригиналната рецепта се пази ревностно в тайна от наследниците на сладкаря, които продължават делото му в сладкарницата Pâtisserie Durand. Ако решите да си хапнете най-оригиналния Paris-Brest, можете да го направите тук.

Виж повече