Архив Риба и морски дарове

Печен лаврак със зеленчуци и чоризо

За голяма моя радост, от известно време рибата все по-често започна да присъства на трапезата ни. А тази рецепта е един от вариантите, с които се разнообразяваме от рибата в морска сол, която най-редовно приготвям. Един от най-големите плюсове на големия лаврак, е че много лесно и бързо се отстраняват костите. Така, на нетърпеливото ми дете не му се налага да чака дългото и педантично обезкостяване. Чоризото пък се появява като една пикантна закачка към зеленчуците за гарнитура.

Виж повече

Запеканка от миди

Мидената фиеста у нас продължава, а с това продължава и замислянето на различни варианти за приготвянето на миди. Идеята за мидена запеканка взех от едно разкошно заведение на крайбрежната алея „Merci. Le petit bijou“.

Виж повече

Мидена салата

Тази салата ми носи сладки спомени от детството и морските ваканции. Обожавам я, особено когато е приготвена с миди, вадени лично от татко, както е и в конкретния случай 🙂

Виж повече

Ризото със скариди, круша и шафран

Преди години, във Фиумичино, търсейки къде да вечеряме, с мъжът ми се озовахме в доста странен ресторант. Най-ярките ми спомени от там са два. Едният- как сервитьорът ми подава вилица, държейки я за зъбците (да живеят дезинфектантите и мокрите кърпи в чантата ми!), вторият, за щастие не се опитвам да го забравя. Храната беше добра, а най-дълбоко в съзнанието ми се заби това ризото. И макар, че от тогава минаха няколко години, мисля, че успях да му направя успешна възстановка вкъщи.

Виж повече

Verrines със сьомга и авокадо

В последните години голяма популярност добиха предястията, а също и десертите сервирани в малки индивидуални чашки или лъжички (verrines и cuillères). Ровейки се из изпробваните си рецепти, попаднах на една забравена зимна благинка, елементарна за приготвяне и ефектно сервирана в чашка.

Виж повече

Пълнена пъстърва

Горещо ви препоръчвам тази рецепта! Свежа и лека, като за гореща лятна вечер в компанията на любим човек! Освен това се приготвя бързо и лесно, единствено обезкостяването може да предизвика леки затруднения. Само заради него слагам второ ниво на трудност на рецептата.

Виж повече