Настройки за принтиране:

Амарето мус с шоколадов сос

Количество8 ПорцииПодготовка20 минПриготвяне4 hrs 20 минОбщо 4 hrs 40 мин

 115 г бисквити Амарети
 60 мл ликьор Амарето
 350 г бял шоколад
 15 г желатин
 450 мл течна животинска сметана за разбиване
За шоколадовия сос
 225 г черен шоколад
 300 мл течна сметана
 50 г захар
1

Осем купички се намазват с масло, а на дъното им се поставя по едно кръгче намаслена хартия за печене.
Амаретите сме смилат в чопър.

2

Белият шоколад се начупва на парчета и се разтопява на водна баня. Добавя се амаретото и се разбърква добре. Сместа ще се втвърди и ще стане зърнеста- като пресечена. Това не фатално, тъй като по-късно, при добавяне на топлия желатин, ще се втечни и ще стане отново гладка.

3

Желатинът се накисва в 45мл студена вода. След като стегне, се разтопява на водна баня и се добавя постепенно към шоколадовата смес.

4

Сметаната се разбива, докато започнат да се появяват връхчета. Постепенно се добавя към шоколадовата смес заедно с 4с.л. от натрошените амарети.

5

Във всяка от намаслените купички се слага по 1 ч.л. натрошени амарети. Пълнят се с шоколадовия мус и се заглаждат. Отгоре се наръсват с останалите натрошени амарети. Оставят се да стегнат на студено за 4 часа.

6

Всички съставки за шоколадовия сос се слагат в тенджерка с дебело дъно на слаб огън, докато шоколадът се разтопи и се получи гладък сос. Охлажда се.
Охладените мусове се отделят от купичките с помощта на тънък нож и се обръщат в индивидуални чинийки. Гарнират се с шоколадовия сос.

Хранителна Стойност

Порции 8