Настройки за принтиране:

Торта с яйчен ликьор и ягоди

Количество12 ПорцииПодготовка30 минПриготвяне1 hrОбщо 1 hr 30 мин

За блата
 6 жълтъка
 4 с.л. вода
 1 пакетче ванилова захар
 150 г захар
 6 белтъка
 150 г брашно
 100 г царевично нишесте
 ½ пакетче бакпулвер
За крема с яйчен ликьор
 400 мл сметана
 100 мл яйчен ликьор
 10 г желатин
 захар на вкус
За ягодовия крем
 200 мл сметана
 200 г ягоди
 5 г желатин
 захар на вкус
За декорация
 50 г жълти кокосови стърготини
 400 мл сметана
 200 мл яйчен ликьор
 2 г желатин
Блат
1

Фурната се загрява на 180С.
Жълтъците се разбиват заедно с водата, ванилената захар и половината от обикновената захар на пяна.

2

Белтъците се разбиват на сняг и се добавя останалата захар. Смесват се с жълтъчната смес. Брашното се пресява заедно с нишестето и бакпулвера и се смесва с яйчената смес.

3

Полученото тесто се изсипва в кръгла тортена форма (26см), застлана с хартия за печене и се пече около 20-30 минути. Готовият блат се оставя да изстине, след което се разрязва надлъжно на 3 по-тънки блата.

Крем с яйчен ликьор
4

Сметаната (400мл) се разбива и към нея се добавя яйчения ликьор. Слага се захар на вкус. Желатинът (10г) се намокря, след което се разтопява на водна баня. Разтопеният желатин се сипва на тънка струйка към сметаната, като постоянно се бърка.
Тъй като аз използвам неподсладена животинска сметана за разбиване, се налага да добавя 2-3с.л. захар. Но ако вие използвате растителна подсладена сметана, най-вероятно допълнителна захар няма да е необходима.

Ягодов крем
5

Ягодите се измиват, подсушават и пасират. Сметаната (200мл) се разбива и към нея се добавя пюрето от ягоди, подслажда се отново на вкус. Желатинът (5г) се намокря, разтопява на водна баня и добавя към ягодовия крем отново на тънка струйка, като постоянно се бърка.

Сглобяване
6

На дъното на тортената форма се поставя единият блат. Върху него се намазва половината от крема с яйчен ликьор. Отгоре се слага вторият блат, а върху него се намазва ягодовият крем; слага се последният блат, а отгоре- останалият крем с ликьор. Тортата се оставя да стегне в хладилник за около 3-4 часа.

Декорация
7

Сметаната за украсата се разбива, като се заделят 7-8с.л., които се слагат в пош, и с които ще се декорира отгоре. С останалата сметана се намазва цялата торта. Със заделената сметана се очертават рамките, между които после ще се сложи яйчен ликьор.

8

Страничният борд на тортата се наръсва с кокосовите стърготини. Желатинът се намокря, разтопява се на водна баня и внимателно, чрез постоянно разбъркване се добавя към яйчения ликьор. С него се запълват направените със сметаната очертания.

Хранителна Стойност

Порции 12