Настройки за принтиране:

Традиционен коледен пудинг

Количество10 ПорцииПодготовка40 минПриготвяне6 hrsОбщо 6 hrs 40 мин

 115 г меко масло
 225 г кафява захар Мусковадо
 50 г брашно
 1 ч.л. микс подправка за меденки
 ¼ ч.л. индийско орехче
 ½ ч.л. канела
 2 яйца
 115 г галета
 175 г светли стафиди
 175 г тъмни стафиди
 115 г сушени боровинки
 25 г захаросани цитрусови корички
 25 г счукани бадеми
 1 малка кисела ябълка, настъргана на едро
 настъргана кора от 1 портокал
 сокът от 1 портокал, като към него е добавен ром, така, че общото количество течност да бъде 150мл
1

От това количество продукти се получава 1,2-1,5л пудинг. Затова първо трябва да се избере подходящ съд (купа), в който да се приготви, и да се има предвид, че "готвенето" е на пара или водна баня, т.е. съдът трябва и да е термоустойчив.
Дъното на избрания съд се застила с намазана с масло хартия за печене. Страните на съда също се намазват с масло.

2

Маслото и захарта за пудинга се разбиват на пухкава смес. Добавят се брашното, подправките и яйцето. Разбива се отново и постепенно се прибавят и останалите продукти: галетата, двата вида стафиди, боровинките, цитрусовите кори, бадемите, ябълката, портокаловата кора, сокът от портокал и ромът. Разбърква се внимателно с дървена лъжица. Сместа се изсипва в намасления съд и се заравнява. Сместа се покрива с намаслена хартия за печене (изрява се диск, за по-лесно).

3

Върху съдът се поставя още едно парче хартия за печене, като се затяга с връв. Отгоре се поставя и алуминиево фолио, което се стяга по краищата. За да може да се вади лесно от тенджерата, съдът може да се обхване с връв на кръст (надявам се да се разбере от снимките).

4

Така опакованият пудинг се готви на парна баня в продължение на 6 часа- поставя се върху кошничката за готвене на пара , водата трябва да се наблюдава, и когато намалее, да се долива още вряла вода.
Ако не разполагате с такава посуда, съдът може да се сложи в широка тенджера пълна с вряла вода до средата на пудинга и да се готви на водна баня, също 6 часа.

5

След като е готов, пудингът се оставя да изстине. (Аз махам фолиото и най-горния слой хартия за печене и попивам водата, която е възможно да се е събрала.). Ако ще се поднася по-късно (пудингът може да се приготви до месец преди Коледа/консумация), се обръща, съдът се почиства и дисковете хартия за печене се заменят с нови. Препоръчва се преди поднасяне пудингът да се затопли за 2 часа отново на парна или водна баня.

Хранителна Стойност

Порции 10